„Нема да прифатиме ништо помалку“: фирмата на Меган Рапиное се расипува како разговори за еднаква плата

Во март, 28 играчи од шампионите на Светскиот куп поднесоа тужба против сопственото раководно тело, обвинувајќи со години на „институционализирана родова дискриминација“. Тимот бара еднаква плата со нивните машки колеги.

Во тек се разговорите меѓу играчите и Фудбал на САД со обете страни со надеж дека ќе избегнат одење на суд, но во средата се покажа дека дискусиите западнаа во ќор-сокак. Дали приходите го објаснуваат недостатокот на бонуси на Светскиот куп на USWNT?Прочитај повеќе

Во интервју за ABC’s Good Morning America во четвртокот, Рапино рече дека се уште се надева оти страните може да се договорат. „Тие се единствениот работодавец што можеше да го играме за националниот тим, ние сме единствените вработени што можеа да ги имаат, така што во добро и во лошо сме поврзани“, рече Рапиное. „Мислам дека ако и кога и кога тие се подготвени да направат разговор за еднаква плата што започнува таму и оди напред, ние сме секогаш отворени за тоа.“

Рапино, еден од соработниците на тимот капетани, рече дека еднаквата плата е сепак клучна во нивните барања. „Ние нема да прифатиме ништо помалку од еднаква плата“, додаде таа. „Ние се појавуваме на натпревар, ако ја добиеме играта ако ја загубиме играта ако ја изедначиме играта, сакаме да бидеме подеднакво платени, период“. , обука и услови за патување; еднаква промоција на нивните игри; еднаква поддршка и развој на нивните игри; и други услови за вработување. “

Во средата, Моли Левинсон, портпарол на играчите на САД, рече дека разговорите за медијација се расипани поради неподготвеноста на американскиот фудбал да се промени. „Влеговме во медијација оваа недела со претставници на [Фудбал на САД] полн со надеж.Денес мора да ги заклучиме овие состаноци сериозно разочарани од решеноста на Федерацијата да ги продолжи фундаментално дискриминирачките услови и однесување на работното место. Јасно е дека СССФ, вклучително и неговиот Управен одбор и претседателот Карлос Кордеиро, целосно имаат намера да продолжат да ги надоместуваат жените играчи помалку од мажите “, напиша Левинсон во изјавата. „Тие нема да успеат.Ние сакаме сите наши навивачи, спонзори, врсници ширум светот и жените насекаде да знаат дека не сме охрабрени и со нетрпение очекуваме судење на порота. “

Од своја страна, американскиот фудбал изјави дека играчите имаат биле премногу агресивни „Повеќе пати сме кажале дека нашата цел е да најдеме резолуција и за време на медијацијата се надевавме дека ќе можеме да ги решиме прашањата на почитуван начин и да постигнеме договор“, рече федерацијата во соопштението во средата. „За жал, наместо да дозволат медијацијата да се одвива на внимателен начин, бранителите на тужителите зазедоа агресивен и крајно непродуктивен пристап кој следи по неколкумесечни презентирање на погрешни информации на јавноста во обид да се продолжи со конфузијата“.